Känsla av sammanhang?

foto: www.fotoakuten.se

I mitt första inlägg tänkte jag prata lite om hur vi med hjälp av vissa strategier kan skapa förutsättningar för god hälsa – både psykisk och fysisk.

På utbildningen på Lillsved har vi gått igenom en del intressanta hälsoteorier.  En av forskarna vi tittat närmare på är Aaron Antonovsky som levde 1923-1994. Han var professor i medicinsk sociologi. Antonovsky menade att vissa människor har en förmåga att upprätthålla god mental och fysisk hälsa bättre än andra, trots att de är med om saker som är väldigt påfrestande såväl psykiskt som fysiskt. Han menade att det som gör att vissa människor klarar av ta sig igenom svåra perioder på ett mer harmoniskt och balanserat sätt än andra är att de lyckas uppnå en stark känsla av sammanhang. Han kallade detta för KASAM.

Han förklarade också att människors hälsotillstånd hela tiden formas och förändras och att man därför inte kan definiera sig som ständigt sjuk eller ständigt frisk. Däremot rör vi oss oavbrutet mellan polerna sjuk och frisk. Enligt Antonovsky är det graden av känslan av sammanhang som avgör var vi befinner oss mellan polerna.

För att människor ska ha en känsla av sammanhang i sina liv, är det tre saker som ska samverka:

1. Begriplighet – att saker som sker utanför och inom människan känns begripliga och strukturerade.

2. Hanterbarhet – att de redskap eller resurser som behövs för att hantera en specifik situation är tillgängliga.

3. Meningsfullhet – att det känns värt att lägga ner tid på de utmaningar som vi utsätts för i livet.

Jag vill nu kommentera de tre delarna ovan och reflektera kring hur jag tror att man kan ta fram dessa inom sig så att man får en hög känsla av sammanhang.

När det gäller begriplighet, tror jag att små som stora problem blir mer begripliga när man förstår att de saker som händer i det yttre och de som i samma stund sker inom oss inte är skilda från varandra. Det är sant att många saker som händer utanför oss är utom vår kontroll. Men vi har alltid möjligheten att välja hur vi förhåller oss till det som sker. Vetskapen om att vi alla är fria att bestämma hur vi ska hantera svårigheter ger trygghet. Vi förstår då att vi kan vara med och påverka, vilket skapar struktur i livet.

foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net
När man pratar om att hanterbarhet handlar om de redskap som finns tillgängliga, så tänker jag personligen på att de redskap som alltid finns nära till hands (oavsett situation) är de som man bär inombords. Vissa människor klarar yttre påfrestningar bättre än andra rent fysiskt eftersom de till exempel har starkare kroppar, men alla besitter en styrka inombords. De människor som jag pratat med som ofta upplever harmoni i sina liv oavsett vad som händer i det yttre, säger att utvecklandet av medkänsla i tanke och handling är ett otroligt starkt redskap. När de tänker på att andra människor strävar efter lycka och vill slippa det jobbiga, precis som de själva, får de perspektiv på sina problem. De får lättare att se vilka svårigheter som verkligen är värda att lägga ner energi på. Problemen blir mer hanterbara, säger de. Varför? Därför att när de önskar andra människor lycka så får de en känsla av gemenskap med omvärlden, men när de enbart fokuserar på egna bekymmer så upplever de känslor av utanförskap.

När jag talat med människor om meningsfullhet, så är det flera som har sagt att det som ger dem en känsla av mening i livet när svåra situationer dyker upp, är förståelsen att man finns till här i livet för att hjälpa andra.  De menar att det alltid är värt mödan att ta sig an utmaningar i livet när man vet att man kan få andra människor att må bra. Att bara jaga efter egen lycka ger förr eller senare känslor av att saker och ting förlorar sin mening, medan en strävan efter att skänka andra människor lycka ger en stark känsla av mening, säger de.

Jag kommer att prata vidare om medkänsla och bra förhållningssätt till problem i kommande inlägg.

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/2233370/tankepassagen-om-medvetenhet-och-soka?claim=8uwdyehujy8″>Följ min blogg med bloglovin</a>
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Konflikthantering, Medkänsla, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning, Personlig utveckling, Sammanhang och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Känsla av sammanhang?

 1. Sofie skriver:

  Intressant! KASAM pratar vi jättemkt om på min utbildning också.

  • Jorge Jorge skriver:

   Kul att du tyckte att det var intressant! Jag har länge tänkt att det är när människor finner att de ingår i ett större sammanhang som livet får en mening. Problemen blir lättare att hantera då. Sen kan det sammanhanget se ut på olika sätt. Jag tror dock att det finns vissa ”inneboende” redskap som vi bör ta fram för att låta den känslan infinna sig oftare, exempelvis medkänsla :-)

 2. Elin skriver:

  Ett mycket fint och tänkvärt inlägg. Jag märker direkt när jag börjar fokusera för mycket på mig själv att jag börjar må sämre. Man börjar att jämföra sig själv med de människor som i ens egen hjärna framstår som snyggare, duktigare, mer lyckade och med ”bättre liv”. En destruktiv väg. Man bör ta hand om sig själv så att man känner sig stark och frisk, men inte alls sträva efter att ständigt ”designa” jaget i den illusoriska missupfattningen att det går att uppnå sitt ”autentiska jag” på det sättet. Man är redan sitt riktiga jag bara genom att finnas till, och göra så gott man kan. dessutom flyter allt, så även jaget och det är inte möjligt att uppnå vare sig ”lycka” eller ro på det sättet.

 3. Michelle skriver:

  Jag är så glad för jag har märkt att du är så lycklig med allt nytt som händer i ditt liv.
  Du har skapat något fin bror, och jag hoppas att allt fortsätter att gå bra för dig!
  Massor med kärlek till dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>