Medkänsla som strategi för problemlösning, Del 1

foto: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

När vi tänker på medkänsla så känner varenda en av oss att det är något naturligt som vi har inombords – att det inte kräver någon ansträngning att känna det. Det stämmer så klart. Vi känner alla medkänsla för våra nära och kära och vi önskar alltid det bästa för dem. Vi blir glada när något bra händer dem och vi mår dåligt när jobbiga saker sker i deras liv.

Men jag menar på att det går att nå ett tillstånd inom sig där man är kapabel att känna medkänsla även för människor som inte står oss så nära, eller som inte alltid är så snälla mot oss. Detta är något som kräver mycket mental träning och inget man uppnår över en natt. Men precis som när vi går till gymmet för att bygga upp muskelmassa i kroppen, så kräver mental träning sin del av jobbet. För vissa människor kan det ta år att forma den kropp man vill ha och för andra går det betydligt snabbare. På samma sätt fungerar det med de mentala musklerna. Hur denna mentala träning kan se ut ska jag gå in på inom de närmaste dagarna. Först lite mer om medkänsla.

När jag pratar om medkänsla som en strategi så menar jag att den kan användas som ett redskap för att lösa problem på ett konstruktivt sätt. Det kan handla om allt från konflikter som man har på jobbet med en arbetskamrat eller om större livsfrågor som behöver lösning.

Det är sant att när vi upplever att någon är elak mot oss så blir det svårt att känna medkänsla för den personen i stunden. Men då måste vi fråga oss vad vi definierar som medkänsla.

Forsättning följer…

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Konflikthantering, Medkänsla, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning, Problemlösning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>