Medkänsla som strategi för problemlösning, Del 2

foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net

Att vi ska gå omkring och tycka att allt är frid och fröjd och bara acceptera att folk beter sig dumt mot oss är förstås aldrig sunt. Det är inte min poäng. Medkänsla handlar inte om att inte säga ifrån när folk beter sig konstigt. Det handlar om att vi i stundens allvar bör anstränga oss så mycket det bara går för att förstå varför de beter sig dumt. Det gäller alltså att se mekanismen bakom deras beteende.

När vi lyckas se den mekanism som orsakar obalans hos andra människor, är det lättare för oss att inte ta deras elaka ord och handlingar så personligt. Den jobbiga, personliga känsla som uppstår inom oss i och med att folk till exempel bråkar med oss kan läggas åt sidan en stund. (Därmed har vi ett problem mindre att ta itu med, nämligen känslan av att ha blivit sårade). Och när vi gör det blir vi genast mer handlingskraftiga och kan på allvar ta tag i det som verkligen är problemet.

Då frågar ni er säkert nu: Vilka mekanismer handlar det om? Hur gör man för att se denna mekanism när man i stunden upplever att något är jättesvårt att hantera? Det ska jag ta upp i nästa inlägg.

Mina bästa önskningar till er alla där ute…

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Konflikthantering, Medkänsla, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>