Medkänsla som strategi för problemlösning, Del 3

foto: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Det kvittar om vi är unga eller gamla, friska eller sjuka, rika eller fattiga. Det är två saker alla strävar efter:

1) Vi vill vara lyckliga.

2) Vi vill slippa det som skapar smärta.

Förståelsen att vi alla vill ha lycka samt få bort de jobbiga sakerna från våra liv, är ett bra mentalt verktyg som kan hjälpa oss när vi hamnar i konflikt med andra. Det spelar ingen roll om konflikten är liten eller stor.

När vi upplever att någon är elak eller beter sig märkligt är vi snabba med att försvara oss. Vi säger ofta dumma ord tillbaka för att inte förlora striden. Eller så blir vi jätteledsna och anklagar oss själva för att något blivit fel.

Men hur hjälper det mig att förstå att andra vill vara lyckliga i den stund då de egentligen är elaka? Jo, tänk på när vi själva är elaka mot andra. Då är vi ju inte i harmoni med oss själva. I stället upplever vi någon grad av ”olycka”, och har inte förstått hur vi ska göra för att slippa det tillståndet.

Mekanismen bakom ett obalanserat beteende borde alltså vara:

Okunskap om hur man gör för att nå upp till ett tillstånd av bestående harmoni.

Vad som kan definieras som ett tillstånd av bestående harmoni ska jag ta upp snart. I nästa inlägg kommer några avslutande tankar om medkänsla som strategi för problemlösning.

Ha det fint!

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Konflikthantering, Medkänsla, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning, Personlig utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>