Harmoni genom meditation

Om vi ser livet som ett fantastiskt gym (där livets prövningar ger oss mängder av chanser så att vi kan forma våra mentala muskler) så fattas ändå det som utgör själva grunden för att vi ska kunna träna på rätt sätt. Nämligen meditation.

Alla som har kört ett hårt träningspass vet hur viktig uppladdningen inför passet är. Det är bra att ha fyllt på med vätska, fått i sig kolhydrater, sovit ordentligt, värmt upp kroppen noga och så vidare. Visst går det att slarva några gånger men om man gör det gång på gång så får man inte de där fantastiska resultaten.

Livets träning kan ju vara jättehård ibland. Då behöver vi de rätta förutsättningarna för att våra mentala muskler ska klara påfrestningen.  Meditation ger oss den rätta uppladdningen – det rätta bränslet – för att vi ska kunna växa med livets små och stora utmaningar.

Men vad innebär egentligen att meditera? Är det något som bara exotiska rödklädda män och kvinnor i östasiatiska länder kan äga sig åt? Nejdå, jag är inte det minsta exotisk och jag har lyckats meditera i många år :). Det har fungerat bra för mig fast att jag från början var mycket skeptisk till denna praktik.

Nu vill jag dela en fundering med er:

Tänk på när vi alla sover djupt – alltså när vi inte drömmer, utan när vi bara är. I det tillståndet existerar vi fortfarande men vi är helt fria från störande tankar och känslor, oavsett om vi har haft tusen sådana innan vi fallit i sömn. Då är vi i harmoni därför att hjärnan tillåts vila. Det fascinerande med det tillståndet är att det finns inneboende hos alla människor. Därför borde det väl också gå att hitta detta tillstånd av harmoni (i alla fall något som liknar det) under den vakna delen av dagen? Tänk om man alltså kunde lugna ner tankeverksamheten medvetet?

Meditation var det ja…

Mina bästa önskningar till er alla. Vi ses i nästa inlägg!

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Inre harmoni, Meditation, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Harmoni genom meditation

 1. M skriver:

  Åter igen får du mig att tänka efter.
  Har börjat lyssna på en skiva via spotify som är en form eller kanske meditation och vilken hjälp detta gör i många tillfällen. Men allra mest innan sömn och vid uppvaknande. En underbar känsla.
  Och detta att stanna upp är så viktigt som du tidigare skrivit om.
  Omedvetet tidigare nu OTROLIGT medvetet har jag insett att Du har öppnat nya vägar för Mig. Och dessa saker du skriver om här har jag användning av så ofta.

  Tack, trevlig helg!

  KRAM

  • Jorge Jorge skriver:

   Jag blir så glad att jag kan hjälpa till. Det är syftet med bloggen :)
   Om jag kan öppna vägar för dig och andra så blir jag väldigt väldigt glad.
   Ha det fint! :)
   /J

 2. B skriver:

  Bra inlägg Jorge. Jag tror att många ( även du själv innan du började meditera) är väldigt skeptiska till meditation. Jag själv har tidigare kopplat verktyget till religion och har därför inte velat använda eller prova på det. Nu är bilden helt annotlunda och mycket av det du skriver i inlägget har tidigare påverkat mig att helt ändra åsiskt.

  Ser fram emot kommande inlägg! :)

  • Jorge Jorge skriver:

   Vad glad jag blir av att höra detta! Meditation har länge ansetts som något som bara är religiöst flum eftersom det just är exotiska människor från länder långt borta som ägnat sig åt det. Men om man ser meditation för vad det är – en mental praktik där man övar sig att hitta distans till störande tankar och känslor, så blir det genast mindre flummigt. Kanske till och med vettigt? Sen att det finns inslag som är svåra att ta till sig är inget som behöver skrämma oss. Man använder meditation som det passar en själv lite gran. För mig är det en praktik som jag helt enkelt har användning av i vardagen.
   Ha de fint!
   /J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>