Sätt dig vid floden och bara iaktta…

Vi vaknar på morgonen och så kommer tankarna och känslorna på en gång. En efter en bombarderar de vår hjärna. Vi har knappt blivit av med en tanke så dyker två eller tre nya upp. Vid lunchtid har man lyckats bli indragen i ett tiofrontskrig mot sina egna tankar. Visst önskar man vissa dagar att man kunde lyfta bort huvudet från kroppen en stund för att få lite ro?

Att helt hindra jobbiga känslor och tankar från att dyka upp i våra liv är väldigt svårt. Om ni tror att jag har receptet mot deras totala upphörande ska ni nog sluta läsa nu ;). Däremot tror jag att jag har några tips på hur man kan välja att förhålla sig till dem när de väl har bestämt sig för att komma på besök.

Att meditera innebär att vi låter tankar och känslor passera utan att vi värderar dem. För att förklara hur man bland annat kan gå tillväga rent praktiskt vill jag att ni föreställer er följande: Vi sitter vid en flodkant och tittar på en väldigt kraftfull ström som flödar förbi bara några meter från oss. Vi kopplar bort allt som ska göras senare under dagen och fortsätter bara att fokusera på strömmen. Strömmen är våra känslor och tankar.

Vi fortsätter att titta på strömmen på avstånd. Vi går inte ner i floden för att känna på vattnet eller för att stoppa dess flöde utan forstätter bara att iaktta den. Inte heller behöver vi definiera om strömmen är bra eller dålig för oss, eller om den är vacker eller ful. Den liksom bara är. När vi suttit så pass länge att vi känner att vi kan låta strömmen flöda förbi utan att ge den en massa olika definitioner så kan vi blunda. Vi vet att strömmen är där och att den inte kommer att upphöra men vi kan ändå blunda och veta att vi har hittat ett tillstånd inom oss där vi har distans till den.

När vi öppnar våra ögon igen har vi blivit så fokuserade att vi kan vi urskilja små men vackra löv som flyter på floden. Dessa är de tankar och känslor som är nödvändiga för vår utveckling. Även de flyter förbi, men vi kan ändå se dem och vad de för med sig. När vi sedan ställer oss upp och ska gå tillbaka in i vardagen, så kan vi ta med oss det här sättet att se på våra känslor och tankar. Vi kan testa det mot vår egen verklighet och se om det fungerar.

Även om vi misslyckas med att hitta detta tillstånd när vi till exempel bråkar med någon eller upplever sorg av olika slag, så kommer vi ändå veta att det finns där – att varenda en av oss har tillgång till det. Denna kunskap kommer att skapa trygghet i våra hjärtan. Då kommer vi förhoppningsvis bli motiverade att meditera igen så att vi snabbare kan hitta tillbaka till det meditativa inom oss när livet lägger på sina vikter.

Fortsättning följer…

Hoppas att ni alla mår fint!

(foto 1: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net)
(foto 2: prozac1 / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Meditation, Meditationstips, Medvetenhet, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sätt dig vid floden och bara iaktta…

 1. Anonym skriver:

  Du målar upp en bild som gör mig alldeles harmonisk och jag blir driven av att nå detta. Jag får samma känslor inom mig som första gången jag kom i kontakt med detta sätt att se på tankar. Jag tror många inte har reflekterat över tankarna på det sättet, att vår hjärna ständigt är i konflikt med dem. Som du talat om tidigare så har varje människa det tillståndet du talar om inom sig. Jag tycker man märker det tydligt om du exempelvis vilar på din lunchrast, för några minuter försvinner alla tankar och hjärnan får vila en stund. Att meditera kan alltså beskrivas som att hjärnan tar en powernap enligt mig. Att vi kan se de saker som är nödvändiga för vår utveckling genom att se tankar på detta sätt är jag övertygad om. Chansen att vi upptäcker saker som gör oss glada på olika sätt är också större, kanske upptäcker vi saker i vardagen som vi inte skulle upptäckt annars, kanske en stund av lycka… Tankar, ord och bilder är språk. Dessa har makten att skapa känslor och ju starkare dessa känslor är desto lättare har vi att tolka dessa som sant eller falskt, bra eller dåligt osv. Det vi inte får glömma här är att tankar är just tankar. Tankar är mänskliga konstruktioner av sanningen. Att låta dessa passera på detta sätt är en väldigt bra träning då vi annars värderar allt och ibland många gånger felaktigt till det negativa.
  Tack för ditt inlägg som fick mig att reflektera över just detta, kanske är mina ord osammanhängande men de hjälpte mig på vägen idag. Vi behöver ständigt påminnas om detta, det är inte lätt att komma ihåg alla övningar på ”gymmet” :)
  Det man inte får glömma är att tankar är just tankar, ett slags konstgjorda kommunikationsätt

  • Jorge Jorge skriver:

   Nej nej, dina ord är inte osammanhängande. Snarare blir jag glad över att det är en sån fin reflektion. Håller med dig om det du säger. Tankar är just tankar – konstruktioner som visar en förvrängd sanning i många fall. Om tankar alltid skulle vara ”verkliga” och ”sanna” och inte vara föränderliga, så skulle alla människor ha exakt samma upplevelse av världen utanför. Samma saker skulle ha exakt samma påverkan på alla människors psyke.
   Vi är väldigt snabba med att värdera saker utanför oss själva som dåliga eller bra utan att ha hela bilden klar för oss. Ibland hjälper det att stanna upp en liten stund och reflektera lite för att få distans.
   Hoppas du läser vidare. Kommer att uppdatera snart igen. Har mycket just nu men jag kommer att skriva ner mina funderingar kontinuerligt.
   Ha det fint! Mina bästa önskningar…
   /Jorge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>