Så mycket mer än skräddarställning

foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net

Många förknippar meditation med tibetanska munkar som sitter och gör konstiga ljud eller säger obegripliga meningar. Detta gör att meditation upplevs som väldigt främmande. Men om man ser bortom det exotiska så handlar meditation enkelt sagt om att man övar sig i att låta tankar och känslor flöda förbi. Men alla som har försökt att göra detta medvetet, har upptäckt att det är lättare sagt än gjort. Då kanske man också förstår varför munkarna beter sig märkligt? Det är ju för att behålla koncentrationen så att de inte hela tiden dras med av de känslor och tankar som dyker upp.

För mig är meditation så mycket mer än att jag sitter i skräddarställning och försöker lugna ner det som pågår inom mig. Självklart är det fysiskt och psykiskt avstressande att finna ett harmoniskt tillstånd när man sitter ner, men för mig är sittandet kanske 10-20 procent av praktiken. Resten fortsätter ju i vardagen. Det är då jag testar om övningen gett resultat.

Jag går själv igenom bekymmer i mitt liv just nu. Jag har haft en jobbig konflikt på jobbet, är orolig inför mitt framtida yrkesliv, känner stooor saknad efter min syster som bor på andra sidan jorden och känner mig allmänt nere nu när höstkvällarna blivit kalla och mörka.

Så hur gör jag? De tunga dagarna väljer jag att inte stänga ute sorgkänslorna. Jag väljer att vila i dem och låter dem lämna mig naturligt. På så sätt upplever jag också att jag är snäll mot mig själv istället för att gå omkring och straffa mig själv för att jag inte lyckas ”rycka upp mig”. I stället för att tänka ”Å nej nu är jag så ångestfylld, men jag måste bli av med känslan så fort som möjligt, annars kan jag inte fungera på jobbet!”, försöker jag tänka ”Ok, nu har jag ångest igen och det är fullt tillåtet att känna som människa”.

Det är bra att påminna sig själv om att de jobbiga känslorna inte kommer att vara där för evigt. Ibland måste vi bara bära dem lite längre innan de flödat förbi…

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Känslor, Meditation, Medvetenhet, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så mycket mer än skräddarställning

 1. Tatjana skriver:

  Visst hade jag rätt när jag skrev att du är unik i det du gör!
  Fint du tänker och analyserar och kan även så fint skriva och beskriva det för oss som läser, att du inte ger upp än tänker och följer tankarna i sitt blogg dag för dag beundrar jag, bra jobbat och lycka till , kram Tatjana!!!

  • Jorge Jorge skriver:

   Ååå, tack så mycket Tatjana! Det var väldigt snälla ord :)
   Ja, jag vill gärna följa upp mina tankar. Även om jag inte har många läsare, så hoppas jag att DE som läser kan bli hjälpta i sina vardagsliv, eller att de åtminstone kan börja reflektera på ett nytt sätt. Om jag kan hjälpa EN människa att klara av bekymmer på ett bättre sätt, eller finna harmoni i hjärtat, så skulle det vara underbart. Tror nämligen att den personen i sin tur kan hjälpa andra och så vidare. Då har man skapat ringar på vattnet! :)
   Tack återigen. Kram!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>