Känslornas obeständiga liv

Jag tror inte på att förneka känslor. Att ta in en känsla och verkligen uppleva den på ett medvetet sätt, kan aldrig vara fel. Jag tror däremot att vi får problem när vi klänger oss fast vid våra känslor – när vi alltså inte låter dem flöda förbi på ett naturligt sätt. Och det som händer när vi inte släpper taget om dem är att vi börjar identifiera oss med dem.

Vad innebär då att identifiera sig med sina känslor? För mig är det att vi inbillar oss att vi är dem istället för att inse att vi har dem. Jag menar till exempel att det är stor skillnad på att vara arg och på att ha ilska, eller på att vara ledsen och på att ha sorg.

När vi är våra känslor så är det lätthänt att vi går upp i dem helt. Då upplever vi att vi aldrig kommer bli av med dem.  Men tankar och känslor förändras hela tiden. De föds och dör precis som allt annat. Och hur kan vi veta det? Genom att vi frågar oss om vi med säkerhet vet att vi om en vecka, en månad eller ett år, kommer att känna precis samma sak som vi känner just nu. Man behöver ju inte ens vänta så länge som ett år. Under en helt vanlig dag kan jag själv gå igenom hela känsloskalan (från total sorg till största glädje) många gånger om. Det är ju inte särskilt balanserat eller harmoniskt.

Så vad är då ett bestående tillstånd av harmoni? Som jag ser det, är det inte att vara fri från sorg och bekymmer. Det är att vi lär oss att att medvetet vila i vetskapen om att känslor hela tiden förändras, när vi går igenom bekymmer. När vi kan se känslornas förgänglighet kan vi gå igenom svårigheter och ändå känna lycka, eftersom vi kan vila i vår egen trygga kunskap.

(foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Känslor, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Känslornas obeständiga liv

 1. Alechandro ;) skriver:

  Intressant, jag skrev precis:
  Remember, feeling happy or sad is a state right now…look for harmony instead and you will suceed in life.

 2. Malin skriver:

  Grymt intressant läsning!
  Du ger mig som läser en hel del funderingar och jag älskar det!!

  Tack =))

  Stor Kram

 3. Lucas skriver:

  Grymt bra inlägg!

 4. Majken skriver:

  Jorge Jorge…
  Gång på gång gör du det – bra inlägg.

  Tack!

 5. S-A Jansson skriver:

  Spännande läsning.
  S-A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>