Gräv fram det väsentliga!

När man övar sig i att släppa taget om känslor betyder det också att man skapar distans till dem. Och när det sker, blir det lättare att inte ta sig själv på så stort allvar. Kanske kan man till och med börja skratta åt sig själv då man annars brukar göra oscarsvinnande dramer uppe i huvudet?  Att ta sig själv på mindre allvar gör att man kan plocka ut det som är praktiskt viktigt att ta till sig när någon säger något dumt eller elakt mitt i en diskussion. Jag vill ta ett exempel:

När en god vän och arbetskamrat till mig var i simhallen med sin elev för några veckor sedan, kom en av städarna på stället fram till honom och påstod att hans elev hade stökat ner i omklädningsrummet och inne på toaletten. Han var helt säker på att det var just hans elev som hade misskött sig. Min kompis försökte förklara att eleven inte ens hade varit inne på toaletten som mannen pekade ut, men mannen fortsatte i stället att gå på personangrepp.

Jag och min vän hade pratat om just såna här situationer dagen innan, så han testade att stanna upp i stunden och lät ilskan dyka upp inom honom.  Men han valde medvetet att titta på den med distans medan mannen pratade, i stället för att agera på den. När mannen var klar med sina elaka kommentarer så svarade min kompis på ett lugnt sätt att han skulle vara uppmärksam på sin elev men att mannen borde tänka sig för när han pratade.

Senare under dagen berättade min vän att det hade känts väldigt bra att titta på känslan med distans. Han förklarade att han hade sett igenom den obalanserade mannens elaka ord och därför inte tagit dem personligt. Och eftersom min vän inte hade agerat på sin egen ilska, hade det varit lätt att ta till sig vad han behövde tänka på. Han hade liksom kunnat gräva fram det väsentliga ur känslorna och låtit resten vara. Men han hade också lyckats förklara för mannen vad han skulle tänka på.

Som jag sagt tidigare ska vi inte stå med sänkta axlar och låta folk köra över oss bara för att vi lär oss att se på känslor med distans. Tvärtom ska vi säga ifrån! Men jag tror att vi blir mer handlingskraftiga och kan säga ifrån på ett balanserat sätt när vi inte tar saker så personligt. (Och våra ord blir tagna på större allvar!) Då kan vi hålla en diskussion på en civiliserad nivå utan att själva behöva gå på personangrepp eller säga ogenomtänkta saker bara för att andra gör det. Framförallt kan vi lättare ta ansvar för våra egna handlingar när andra inte lyckas med det.

Själv misslyckas jag ofta med att behålla lugnet när människor går på personangrepp, men jag blir motiverad att förbättra mig när jag märker att andra lyckas så bra! :)

Övning, övning och åter övning…

(foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Känslor, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gräv fram det väsentliga!

 1. Alechandro skriver:

  Mycket intressant inlägg. Vill nämna att ofta kan man lätt bli påverkad av andra i denna situationen. Man klarar av den mycket bra men personer i ens närhet tycker att man SKA agera, man ska tycka och agera efter att man blir behandlad dåligt. Man skall agera för att minsann inte skall bli trampad på. Jag brukar le för mig själv när jag hamnar i såna situationer. :)
  Tack än en gång för ett intressant inlägg!

  • Jorge Jorge skriver:

   aaaa…visst är det så! Det är så vanligt att andra i ens närhet tycker ”men så där kan du väl inte låta dig bli trampad på?!”. Men då bemöter de situationen utifrån sitt eget invanda sätt och menar att alla andra ska hantera den på exakt samma sätt. Problemet är att om EN person tar en situation väldigt personligt så kommer den att påverka alla andra att också se det personliga i situationen. För att klara av att se svåra situationer på ett balanserat och konstruktiv sätt krävs det att man orkar stå emot trycket från andra. De flesta hade nog skrikit tillbaka, men min kompis gjorde inte det därför att han testade att göra TVÄRTOM mot vad han kanske tidigare gjort.

   När man börjar träna de mentala musklerna och börjar hitta distansen till olika känslor, kan man ofta bli ”ensam” om att agera på ett mer balanserat sätt. Man blir nämligen lite starkare psykiskt jämfört med andra. Man blir liksom dominobrickan som inte faller när alla andra gör det. Visst är det svårt att nå dit, men det är absolut värt att göra jobbet!
   Kram på dig!!!

 2. Jon skriver:

  Mycket bra och intressanta inlägg Jogge.
  Suttit och läst nu på morgonen då jag inte haft så mycket annat för mig. =)
  Kanske jag inte skulle erkänt.
  Ses snart.

 3. B skriver:

  Hej!

  Det verkar vara en klok vän du har och du är duktig som lyckas inspirera denne till detta. :)

  Det är nog precis som du säger att man kan uppfattas som svag om man agerar på detta sätt. Många människor har lärt sig att man ska stå på sig och inte låta sig utnyttjas. Det är inte alls vad detta handlar om utan se situationer på ett annat sätt än de flesta kanske gör.
  Vidare tror jag att man i sådana situationer som du skrivit om ovan kan upprepa för sig själv om man tar saker personligt. ”Nu fick jag känslan av att den här mannen vill förolämpa mig för att han är arg över något” Detta gör det lättare att avdramatisera hela situationen och stanna upp innan man agerar på den första känslan. Är man då medveten om att personen är i obalans blir det hela lättare att förstå varför den här personen bemöter en själv på detta otrevliga sätt. För vem säger inte dumma saker när man är arg !?

  Att göra precis tvärtom mot du egentligen vill och gjort tidigare är nog bra i liknande situationer som denna. Det är lättare sagt än gjort men lyckas du en gång så ser du vinsten av att faktiskt göra så. Förmodligen misslyckas du desto fler innan du lyckas igen. Träna, träna, träna :)

  Bra inlägg om situationer som faktiskt händer oss alla. Bra och tydligt exempel på en situation som de flesta nog kan känna sig igen vid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>