Kasta inte bort meningsfulla sammanträffanden!

Meningsfulla sammanträffanden, eller synkronicitet, är ett ämne som då och då dyker upp när människor börjar blicka inåt och blir mer medvetna om sig själva och den värld som omger dem.

Synkronicitet är ett begrepp som myntades av psykologen Carl Jung (1875-1965). Han menade att det hela tiden sker meningsfulla sammanträffanden och att det beror på att händelser är sammanlänkade med varandra i naturen. Han menade att många av vardagens företeelser inte går att lämna åt slumpen. Snarare ingår de i ett större meningsfullt sammanhang, vilket vi själva är en del av.

Föreställ dig följande: Du upplever ett problem som verkligen behöver lösas. Kanske har du önskat länge att byta jobb och söker nu ett nytt? Du är frustrerad och kanske till och med panikslagen. En dag sänder du iväg en stark önskan om att någon hjälper dig. Samma dag ringer en gammal vän som du inte pratat med på flera år, och han/hon råkar just ha ett jobb att erbjuda. Är detta en slump eller skulle det faktiskt kunna vara något annat än slump? Kan det vara synkronicitet?

De flesta av oss har någon gång upplevt synkronicitet i små som stora sammanhang. Men sedan har vi slängt händelserna i ”slumppapperskorgen” och gått vidare som inget hänt. Men jag tror att vi ska tänka oss för när meningsfulla sammanträffanden sker. Jag tror nämligen att när vi börjar arbeta med oss själva på ett helt nytt sätt (tänker mer på andra, försöker se bortom våra egon och våra personliga dramer) och försöker bli mer medvetna om vad vi själva skapar i våra liv, så sätter vi vissa krafter i rörelse. Vi kan inte alltid förklara dem men likväl sätts de igång.

Genom att vi blir medvtena om att vi är del i ett stort sammanhang blir vi samtidigt mer mottagliga för en dimension som tidigare varit dold för oss.

(foto: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Medvetenhet, Mental träning, Sammanhang, Synkronicitet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kasta inte bort meningsfulla sammanträffanden!

 1. B skriver:

  Synkronicitet! Jag tror om många i fortsättningen slutar lägga händelser i ”slumppapperskorgen” och börjar reflektera över det kommer man inse att de är någon sorts kraft eller energi vi satt i rörelse. Jag tror att alla människor ger och tar energier vilket kan snappas upp av någon som är medveten eller att du själv upptäcker saker just för att du är medveten. Kloka ord att fundera över i vardagen. Jag minns en sådan händelse i juni som öppnade dörrar jag sökte efter men inte riktigt hade hittat. Tack för ditt inlägg!

  • Jorge Jorge skriver:

   Ja, vi ger och tar energi hela tiden. Därför tycker jag att man ska anstränga sig så gott det går utifrån ens egna förutsättningar för att medvetet ge bra energi. Då slipper vi också omedvetet ta energi från folk. Genom att bli mer medveten om sig själv och vad man skapar hos andra öppnar vi upp oss för såna händelser som du talar om. Och ibland är de alldeles för ”otroliga” för att lämnas åt slumpen! Faktum är att det är dessa händelser som brukar bli startskottet för människors inre arbete. Kram på dig :)

 2. Alechandro skriver:

  Man börjar fundera, vem har jag i mitt nätverk, vilka påverkar jag och vilka påverkar mig! :)

  • Jorge Jorge skriver:

   Precis! Man påverkan ju alltid människor, vare sig man vill eller inte. Antingen påverkar du på ett omedvetet sätt utan att reflektera så mycket om vad du själv skapar hos andra, eller så väljer du att påverka medvetet…. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>