Snällhet skapar ringar på vattnet

Jag tror att snällare mot andra människor blir man genom att man växlar fokus – alltså genom att förstå att vi är en av de viktigaste personerna i vårt liv och inte alltid den viktigaste. Att fokusera lika mycket (eller till och med mer!) på andra som på sig själv är dock mycket lättare sagt än gjort, men det finns ett mentalt redskap som jag tror kan hjälpa ibland – speciellt i de stunder då andra beter sig illa. Redskapet är enligt mig att komma ihåg tre saker:

1) Alla andra människor är på jakt efter exakt samma lycka/harmoni som vi, men vet inte hur de ska finna bestående harmoni. 2) Alla andra vill slippa känna smärta, precis som vi, men har svårt att se känslornas ständiga spel. 3) Alla andra har samma inneboende potential som vi, men kan inte komma i kontakt med det på grund av all ”skit” som är i vägen. (Vi behöver alltså inte själva ha upptäckt vår innersta kärna, vi behöver bara komma ihåg att den finns där).

Kommer vi ihåg dessa saker när människor blir påfrestande kommer vi att kunna hjälpa dem att utvecklas, i stället för att enbart se deras brister. Och det är väl hela poängen med att bli snällare mot andra? Att skapa ringar på vattnet så att de i sin tur blir lite snällare mot människor i sin omgivning?

(foto: Paul Brentnall / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Medkänsla, Medvetenhet, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>