Snällhetens inbillade bojor

Av någon konstig anledning har ordet snällt blivit förknippat med något lite mesigt, lite töntigt. ”Man kommer inte långt på att vara snäll”, är något som jag ofta hör folk säga. Att vara snäll och framgångsrik är något som för många inte hör ihop, eftersom man idag alltför ofta måste armbåga sig fram och köra över andra människor för att nå sina mål.

Saker och ting har blivit upp- och nedvända som jag ser det. Vi tror att vi måste vara stenhårda och alltid låta vår egen vilja gå före alla andras, annars förlorar vi framgångstävlingen. Så vi skapar något slags spel där vi inte vågar satsa ”fel” i rädsla för att bli överkörda på vägen. Snällhet kan för många av oss till och med bli en slags boja som vi inte vet hur vi ska förhålla oss till.

Som jag ser det finns problemet i hur vi definierar snällhet och framgång, eller rättare sagt, i uppfattningen att de båda krockar med varandra. Om vi tror att vi bör låta andra människor få precis som de vill i varje situation, eller klappa dem medhårs och aldrig säga ifrån när det behövs, har vi helt klart missuppfattat något. Om vår uppgift är att hjälpa andra människor att utvecklas, är detta det sista vi ska göra. Faktum är att människor i vår omgivning (vare sig de står oss nära eller inte) utvecklas genom att vi säger ifrån, genom att vi utmanar dem – inte genom att vi låter dem köra över oss! Frågan är bara hur vi väljer att utmana dem.

Fortsättning följer…

(foto: www.fotoakuten.se)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Medvetenhet, Mental träning, snällhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>