Utmana, ifrågasätt, förklara!

Det är viktigt att man står upp för sig själv och inte låter andra människor köra över en. Men det betyder absolut inte att man i stället ska vara en stenhård person som ska sätta alla andra på plats. Med andra ord gäller det att försöka hitta en bra balans. Jag tror på att denna balans finns i att man utmanar andra människor med hjärtat.

Vadå utmana med hjärtat? Jo… att svara med samma elaka och/eller aggressiva attityd som andra visar upp mot oss, är sällan en bra idé. När man låter negativa känslor ta över blir man ju aldrig riktigt tagen på allvar, så jag har svårt att säga att man har stått upp för sig själv då. Nej, i stället gäller det att på ett medkännande sätt få obalanserade människor att själva reflektera över sitt beteende. Då finns det två saker som jag ser som absolut nödvändiga att ta med sig när man (under de första kritiska sekunder) bestämt sig för att utmana (läs hjälpa) en annan människa.

1) Ifrågasätt på ett lugnt sätt varför personen beter sig illa. Det är skillnad på att säga: ”Du är så jävla hemsk”, och på att säga: ”Kan du förklara varför du…?” Det första sättet bekräftar det personen egentligen redan vet. Det andra utmanar personen att ta sitt ansvar och ge svar på en konkret fråga.

2) Förklara på ett lika lugnt sätt vad det elaka beteendet skapar i dig. Det är skillnad på att skrika ut: ”Du är dum i huvudet som gör så här!”, och på att lugnt säga: ”Att du gör så här, får mig att känna… ” Det första sättet stänger dörren för all form av kommunikation. Det andra öppnar upp för självreflektion.

Jag vet att vissa av er (kanske de flesta) inte riktigt tror på det här. Kanske tycker ni att detta låter jävligt flummigt rent av? Men kom igen, vilka lärare från grundskoletiden kommer man ihåg som sina bästa? De som lät sig köras över? De som skrek åt oss och ”minsann skulle visa oss hur saker och ting låg till”? Eller de som på ett harmoniskt sätt på allvar ifrågasatte vårt beteende?  Visst, vår omognad gjorde oss säkert oförmögna att förstå dessa lärare i stunden, men jag är övertygad om att det är just dem vi har saknat i efterhand.

(foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Harmoni, Konflikter, Medkänsla, Medvetenhet, Mental träning, snällhet, utmaning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Utmana, ifrågasätt, förklara!

  1. Alechandro skriver:

    Så klok och bekräftar mycket av vägen jag börjat gå på…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>