Dum egoism vs klok egoism

Om man försöker komma ihåg vissa viktiga punkter just i de stunder då livet kräver det, blir det också lättare att utmana människor på rätt sätt. Och det tål att upprepas att det är det bästa vi kan göra för oss själva.

Dalai Lamas ord klargör detta på ett väldigt bra sätt:

”Enfaldiga själviska människor tänker alltid på sig själva och resultatet blir negativt. Kloka själviska människor tänker på andra och hjälper andra så mycket de kan, och resultatet blir att de själva gynnas av detta.”

Det är ett faktum att vi alla har ett ego som vi i någon form förhåller oss till. Och då behöver vi inte hyckla med att vi oftast själva vill vinna något på det vi gör. Frågan är bara vad vi vill få ut av våra handlingar.

Om avsikten i det vi gör är att enbart gynna oss själva, kommer vi nog att bli väldigt osäkra, stela och rädda personer. Vi kommer nämligen göra allt i vår makt för att inte förlora det vi ”vunnit”. Men om avsikten i vårt agerande är att få oss själva att må bra genom att ge andra något värdefullt, kommer vi att bli trygga och orädda. Varför? Därför att vi inte kan förlora något som vi medvetet valt att skänka bort. Då kommer människor på ett naturligt sätt att vilja ge oss värdefulla saker tillbaka.

(foto 1: Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net)
(foto 2: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Medkänsla, Medvetenhet, Mental träning, Motivation och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dum egoism vs klok egoism

  1. Anonym skriver:

    Det är såå intressant att följa din blogg.
    Väntar ivrigt på nästa inlägg :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>