Dags att släppa illusionen av kontroll?

Det som så ofta får oss att må riktigt dåligt i kropp, tanke och själ är illusionen av kontroll. Det vill säga inbillningen om att vi kan hindra att saker och ting förändras.

Länders konjunktur går upp och ned, stjärnor ute i universum föds och dör, vi åldras, sjukdomar kommer och går, våra nya prylar blir gamla och så vidare. Att dessa saker förändras upplever vi ibland som smärtsamt, men vi vet ändå att vi inte kan hindra dem från att göra det. Vi kan visserligen alltid skapa förutsättningar för att vissa av förändringarna ska ske så mjukt och smärtfritt som möjligt, men att stoppa dem går inte.

Just därför är det så konstigt att vi tror att det faktiskt går att kontrollera andras känslor. Hur skulle det ens kunna vara möjligt när de är lika föränderliga som allt annat?

Jag tror att vi alltför ofta blir stressade och får ont i magen helt i onödan. Om vi skulle anstränga oss lite mer för att se känslors sanna natur så skulle vi lära oss att släppa kontrollen över dem. Nåja, inte på en gång eftersom det tar lång tid att lära sig det. Men vi skulle åtminstone bli mer medvetna om vårt eget sätt att se på tillvaron. Framförallt skulle vi börja se de invanda tankemönster som håller oss kvar i inbillningen om kontroll.

Öppna ögonen och våga se igenom illusionen. Se klart. Träna hjärnan. Ansträng dig till det yttersta för att utmana dig själv. Även om det tar tid att se de resultat som träningen för med sig, så tror jag att man vinner väldigt mycket på det i det långa loppet.

(foto: Idea go / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Föränderlighet, Medvetenhet, Mental träning, Personlig utveckling, Självreflektion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dags att släppa illusionen av kontroll?

 1. Anonym skriver:

  Så jädra bra!!
  Alltid lika kul att gå in och läsa och få sig en tankeställare :)

  Kram Malin

 2. Lucas skriver:

  Bra text :)
  Man kan motsätta sig och kämpa mot verkligheten så mycket man vill, men man kommer förlora varje gång.

  • Jorge Jorge skriver:

   Så bra sagt Lucas! Skulle vilja ha det som citat på bloggen! ”Man kan motsätta sig och kämpa mot verkligheten så mycket man vill, men man kommer förlora varje gång.” Så är det verkligen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>