Ett orubbligt tillstånd av balans

Finns det nånting som inte är föränderligt ? Jag tänker kaxigt nog säga att JA, det gör det.

I ett inlägg som jag skrev för några månader sedan, pratade jag om det tillstånd som uppstår då vi sover djupt, när vi inte drömmer. Jag tänkte snacka om det igen. Det blir ett ganska långt inlägg som kanske är lite svårt att förstå, så ha tålamod med mig 😉

Vare sig man är glad eller ledsen, frisk eller sjuk, ung eller gammal innan man somnar på natten, så uppstår samma tillstånd av lugn och ro hos alla människor när man befinner sig i djup sömn. Man skulle kunna säga att det är naturens sätt att låta oss vila från oss själva en stund – från alla händelser, tankar och känslor som passerar genom kroppen och hjärnan under dagen. Tillståndet kan enkelt beskrivas som ett varande, då man liksom bara är. Varken mer eller mindre.

Hmm… innan detta blir överflummigt så ska jag försöka förklara vad jag menar: Inom österländska livsåskådningar som till exempel buddhism och hinduism, har man i flera tusen år ägnat sig åt att medvetet plocka fram ett tillstånd av mental och fysisk harmoni. Syftet är att lugna ner hjärnverksamheten så att det naturliga lugnet som vi alla bär inombords ska komma fram.

Det är detta som kallas för meditation. Det handlar om en praktik då man medvetet går in i ett ”mentalt läge” där störande tankar och känslor tillåts passera genom hjärnan, utan att man värderar dem i någon högre utsträckning. Man tittar på dem på avstånd och låter de flöda förbi i stället för att gå upp i dem.

Den djupa harmonin som uppstår när man mediterar, liknar den som uppstår när man sover djupt på så sätt att man under en stund blir fri från störande tankar. Den stora skillnaden är att när vi sover djupt så är vi inte medvetna om att vi inte tänker. När man mediterar är man däremot ytterst medveten om sin egen närvaro i stunden. Och det betyder i sin tur att man är medveten om att man inte låter sig bli störd av alla tusentals intryck i hjärnan.

Det ”läge” av balans, som skapas ofrivilligt när man sover men frivilligt när man mediterar, är oföränderligt. Det är ständigt närvarande, bortom alla störande känslor. Det kan vara svårt att komma åt det när man är vaken, men det är inte mindre verkligt för det.

Jag vet att det är tungt att ta till sig dessa tankar, och jag är medveten om att många av er blir förvirrade när ni läser detta. Men reflektera gärna över det jag skrivit en liten stund. Försök att se bortom det flummiga och tänk igenom om det faktiskt finns något som aldrig förändras hos människan och om det över huvud taget går att komma i kontakt med det. Jag kommer att prata en hel om det i kommande inlägg.

Kram på er.

(foto1: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net)
(foto2: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Harmoni, Meditation, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>