Nya steg mot släppandet av kontroll

”Jag är ett jävla kontrollfreak! Jag måste liksom ha kontroll över alla mina prylar, över allt som ska göras, över allt jag tänker, över allt jag känner. Annars känner jag att jag tappar greppet om mig själv. Men det är skitjobbigt att behöva ha den här känslan och jag önskar att jag kunde bli av med den.”

Dessa ord sa en vän till mig för ett tag sen. Och jag kan knappast påstå att han är ensam om att känna så här. Känner igen mig väldigt mycket själv. Så… vad kan man själv göra när man vill bli av med kontrollbehovet?

Utifrån det jag skrivit tidigare, är mitt tips att tänka i fyra steg. (Se stegen som en sammanställning av det jag skrivit i de senaste inläggen).

1) Ställ dig själv frågor som väcker dig ur ett obalanserat tillstånd. Ifrågasätt om ditt sätt att se på livet och på människor hjälper dig (eller hjälpt dig hittills) att finna bestående harmoni.

2) Tänk kring föränderlighet. Går det att hindra att saker och ting förändras?

3) Öva dig att släppa kontrollen över det som inte går att kontrollera. Detta är mycket lättare att göra när man verkligen reflekterat kring föränderlighet. Då har man ju ett mentalt redskap att använda när man övar.

4) Försök att hitta ett nytt mer balanserat sätt bortom kontroll. För mig har det handlat om meditation, men det kan självklart handla om vilken avstressande praktik som helst. Det viktiga är att praktiken får oss att uppleva ett tillstånd som är bortom störande tankar och känslor.

I nästa inlägg ska jag skriva om meditation.

(foto: Adam Hickmott / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Kontroll, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nya steg mot släppandet av kontroll

 1. Alechandro skriver:

  ”Allt löser sig”, har varit mitt mantra när jag känt att kontrollbehovet har varit nära. Har funkat ganska bra.

  • Jorge Jorge skriver:

   Det är ju perfekt. Varför ens tänka i flera steg då, när man har inställningen att allt löser sig :) Önskar jag kunde vara lika lugn ibland och tänka: ”Det löser sig”. Kram!

 2. Malin skriver:

  Väntar med spänning på nästa inlägg :)

  Stor kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>