Att förstå meditation, Del 4

I förra inlägget pratade jag om att det kan vara bra att granska tankarnas lek i hjärnan. När man kan se denna lek blir det nämligen lättare att förstå varför meditation är bra att lägga ner tid på. Nu tänkte jag prata om vad man gör under tiden man mediterar.

Tankar och känslor kommer ofta i en ohanterlig ström. Men eftersom en tanke föds och dör precis som allt annat, skapas det ett mellanrum när en tanke försvinner och nästa dyker upp. Ofta märker vi inte dessa mellanrum eftersom vi är så upptagna med att tänka och ”känna efter”. Vi kastar då bort de där värdefulla sekunderna då hjärnan tar igen sig och skapar harmoniska utrymmen. Dessa små mellanrum uppstår hela tiden under en dag, som en följd av tankarnas fria lek och därför att det finns ett naturligt tillstånd av harmoni inom oss som existerar bortom denna lek. Att meditera innebär att man medvetet förlänger dessa mellanrum.

Jag har tidigare pratat om en meditationsövning som innebär att man övar sig i att se tankar och känslor på avstånd (som en flod som forsar förbi) utan att man värderar dem. Jag tror och hoppas att det är en bra övning för den som vill meditera. När man gör denna övning så ger man sig själv en chans att sakta ner flödet så pass mycket att hjärnan tillåts få en härlig vilostund under vaket tillstånd. Mellanrummen mellan tankarna kommer alltså att uppstå på ett naturligt sätt och utan ansträngning, som en följd av det mentala arbetet.

(foto: dan / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Inre harmoni, Meditation, Meditationstips, Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>