Angående olika meditationstekniker

Eftersom meditation handlar om att behålla en medveten närvaro i stunden, är det bra att använda sig av tekniker som hjälper till att behålla fokus. Olika meditationstekniker passar olika människor, och då kan det vara bra att pröva sig fram. Visualiserings- och andningstekniker hör till de vanligaste. Den flodövning som jag pratat om är bara en övning bland många.

Det är bra att visualisera något vackert, som en klar himmel eller ett vackert och lugnt hav. Ibland hjälper det att fokusera på den egna andningen (kommer skriva mer om det i nästa). Vissa människor väljer andra sätt, som till exempel att tända ett ljus som de tittar på under total koncentration för att inte dras med av alla tankar. Många använder sig också av olika ord eller fraser som ger dem ro och styrka. Man säger ordet om och om igen för att inte tappa koncentrationen.

En mening som jag ofta använder när jag kommer in i väldigt egotrippade perioder eller när jag varit elak mot någon, är ”Må alla människor vara lyckliga”. Jag säger meningen tyst i några minuter för att påminna mig själv om att alla andra vill vara lyckliga precis som jag, och att de också söker efter det som ger dem mening i livet. Det brukar hjälpa mig att dämpa min värsta egoism. Framförallt hjälper det mig att reflektera över varför jag ibland blir så muppig och elak mot andra. Det får mig att ifrågasätta mitt eget beteende, vilket har hjälpt mig att utvecklas lite grand.

(foto: Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Inre harmoni, Meditation, Meditationstips, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>