Total närvaro genom tacksamhet

I helgen var jag på sista träffen för kursen Hälsa och livsstil på Lillsved. Det blev två riktigt vackra dagar ute på Värmdö. Den strålande solen, de energifyllda aktiviteterna och de intressanta projektredovisningarna skapade en fantastisk atmosfär.

När vi hade vår gemensamma avslutningsmiddag på fredagskvällen träffades  jag av den där sorgliga känslan som uppstår då man inser att en rolig tid är på väg att ta slut. Jag ville stanna tiden och ville absolut inte släppa taget om det som varit. Jag stod på herrgårdens balkong och tittade ut över det oerhört vackra landskapet. Jag lät blicken vandra ner för den grusväg som leder ner till vattnet och iakttog det lugna havet som speglade ljuset av en nedgående sol.

Så fick jag plötsligt den där insikten som med jämna mellanrum dyker upp i mitt inre. Insikten om att allt förändras och att vi inte kan hindra denna förändring hur mycket vi än försöker. I den stunden sköljde en våg av tacksamhet över mig – tacksamhet över att jag hade fått uppleva detta landskap många gånger under året som gått, och över att jag lärt känna snälla klasskamrater och lärare.

På ett ögonblick stannade tiden och jag kände mig fullkomligt närvarande i stunden. Det enda som fanns var nuet. Inga tankar på vad jag skulle göra dagen efter störde mig. Jag blundade och märkte att mina sinnen skärptes. Doften av sommar blev stark och jag hörde tydligt det harmoniska ljudet av löv som susade i vinden. Jag visste att även denna stund skulle gå över, men det gjorde inget för jag upplevde den fullt ut och jag kunde därför sedan släppa taget om den med glädje i sinnet. Det sista jag gjorde innan jag öppnade ögonen var att i tanken dela denna glädje med alla andra.

*****

Vi är så upptagna med att hålla fast vi de härliga upplevelserna att vi glömmer bort att faktiskt uppleva dem. Vi är så upptagna med att klänga oss fast vid vackra ting att vi glömmer bort att se skönheten i dem. Vi borde leva oftare i nuet och njuta fullt ut av de underbara upplevelserna vi får som gåvor, i stället för att beklaga oss över att vi kanske inte får uppleva dem igen.

 

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Föränderlighet, Inre harmoni, Medvetenhet, Mental träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>