Rätt energi vs fel energi? Del 1

Jag har pratat med så många människor som är intresserade av att börja meditera. De vill finna ro i sig själva, bli mindre stressade, mindre arga, snällare mot andra. Men de säger också att de inte har tid med meditation. De menar att det är svårt att hitta ett bra tillfälle under dagen eftersom det är så mycket annat som tar tid. Häromdan hade jag ett intressant samtal med en vän. Jag ska försöka återge vad vi sa på ett ungefär:

– Men jag har ju ett arbete och en familj att ta hand om! Dessutom vill jag hinna träffa mina vänner, gå på gymmet, se mina favoritprogram på tv och en massa annat. Hur ska jag ens hinna tänka på att meditera? sa hon.

Jag svarade:

– För mig är det paradoxalt att vi lägger ner så mycket tid och energi på negativa tankar och destruktiva beteenden, men så lite tid på att hitta redskap som ger oss inre ro och som hjälper oss att ändra dessa beteenden. För energi gör vi ju ändå av med hur vi än vrider och vänder på det.

– Vad menar du? frågade hon.

– Att vara elak, arg, svartsjuk, avundsjuk, missunnsam och så vidare, är ju väldigt energikrävande. Man blir ju trött av det! Det intressanta är att vi väljer att göra av med betydligt mer energi på dessa saker än på att försöka hitta medicinen mot det som gör oss kraftlösa. Och egentligen är det ju ett fritt val för det är ingen som tvingar oss att lägga ner energi på ilska till exempel, svarade jag.

– Men vafan, det är ju skitsvårt att bara ändra beteenden! Du får inte vara så hård. Det är inte precis så att jag vill vara arg och elak. Ibland är man det för att man inte klarar av att hålla sig lugn. Jag vill visst vara motsatsen! sa hon.

Fortsättning följer.

(foto: digitalart / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Medvetenhet, Mental hälsa, Mental träning, Personlig utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>