”Nu tänker jag välja min strid!”

Hur kan vi då göra för att tänka och agera mer konstruktivt när situationen kräver det? Ett tips är att komma ihåg följande: Mellan det som upplevs och agerandet på det som upplevs finns det alltid ett mellanrum. Och i det mellanrummet finns det alltid ett val. Vad menar jag?

Låt mig ta ett exempel: Någon säger något som sårar dig. Det elaka ordet skapar en känsla av ilska. Du agerar på ilskan och säger något ännu elakare tillbaka. Och så är du återigen inblandad i ett nytt drama. MEN… vi backar bandet lite. Från det att det elaka ordet har sagts och fram till att du har agerat på ordet, så har det hunnit gå en liten stund. Ett mellanrum har alltså uppstått. Även om det handlar om en hundradelssekund, så är detta ändå ett fysiologiskt faktum – hjärnan måste först registrera ordet och efter det bestämma vilket agerande som är ”bäst”.

När vi övar oss i att vara mer närvarande i stunden (exempelvis genom meditation), kommer vår tränade hjärna att hinna upptäcka det dyrbara mellanrummet. Det kommer att ge oss möjligheten att välja ett mer balanserat agerande.  Med tiden kommer vi medvetet att förlänga mellanrummet och därför få mycket lättare att välja striderna. Kanske kommer vi också börja ställa oss frågan: Behöver jag egentligen så mycket drama i mitt liv?

Det här är inget jag hittar på utan det kan vem som helst testa mot sin egen verklighet. Jag uppmanar er att testa att se mellanrummet nästa gång någon säger något elakt. Ge er själva en chans, se situationen utifrån och säg: Nu, just i denna stund, tänker jag välja att behålla min balans!

(foto: Jeroen van Oostrom / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Konflikthantering, Medvetenhet, Mental träning, Problemlösning, Självreflektion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>