Buddhism och hjärnforskning

Ett område som hjärnforskare runt om i världen intresserar sig alltmer för är Buddhismen. Med sin meditationspraktik har den blivit ett spännande område att titta närmare på: Vad händer i hjärnan när man mediterar? Vad är det egentligen för tillstånd som uppnås under meditation? Kan meditation svara på frågan vad medvetandet är för något?

Man har undersökt mediterande buddhistmunkars hjärnor med magnetkamera och upptäckt att meditation förändrar, formar om och reparerar vissa delar av hjärnan. Detta leder till att man mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det här är intressant eftersom forskarna trodde tidigare att hjärnan efter en viss ålder inte kunde utvecklas mer, men nya studieresultat har fått dem att tänka om. (Hjärnans förmåga till förändring och självläkning kallas för neuroplasticitet).

Richard Davidson, en respekterad forskare vid University of Wisconsin, har kunnat visa att meditation aktiverar de delar av hjärnan som har med medkänsla, empati och kärleksfull vänlighet att göra. Dessutom har han kunnat bevisa att kontinuerlig meditationspraktik leder till att man kan fokusera och koncentrera sig bättre. På National Center of Complementary Medicine kan man läsa mer om hans forskning.

Men frågan om människans medvetande då? Det var ju det jag skulle komma till. Vad kan buddhism och meditation ge för svar när det gäller det? Ja, det är här det börjar blir riktigt intressant. Ses i nästa :)

(foto: pal2iyawit / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Föränderlighet, Hjärnforskning, Meditation, Medkänsla, Mental hälsa, Mental träning, Neuroplasticitet, Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>