Det vardagliga medvetandet, Del 1

Vad menas då med å ena sidan det vardagliga medvetandet och å andra medvetandets sanna natur? För att göra det enklare vill jag dela upp dem. Först vill jag ta upp vad som menas med det vardagliga medvetandet…

Jag tycker att buddhismen har några intressanta saker att säga här. Tibetanerna kallar det vardagliga medvetandet för Sem. För att förklara vad det är, tänker jag ta hjälp av den tibetanska livs-och dödsboken. I kapitlet som handlar om medvetandets natur, står det att Sem är det ”som har förmågan att särskilja, det som kan tänka dualistiskt – som antar eller förkastar någonting utanför sig självt. Det är det medvetandet som tänker, intrigerar, manipulerar, brusar upp i ilska, skapar och frodas i vågor av negativa känslor och tankar, det medvetande som ständigt måste hävda, bekräfta och styrka sin ‘existens’. Det vardagliga medvetandet är ett ständigt skiftande och hjälplöst offer för påverkan, vanemönster och yttre betingelser”.

Mer om det vardagliga medvetandet i nästa. Vi ses! :)

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Föränderlighet, Känslor, Medvetandet, Mental träning, Obeständighet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>