Det vardagliga medvetandet, Del 2

Så… jag tänkte berätta lite mer om hur man ser på det vardagliga medvetandet inom buddhismen. I den tibetanska livs- och dödsboken står det: ”Sett ur en viss synvinkel är sem (det vardagliga medvetandet) fladdrande och instabilt; det klänger sig fast och lägger sig oavbrutet i andras angelägenheter; all dess energi går åt till att projicera yttre ting. Men när man ser det på ett annat sätt, har det vardagliga medvetandet en opålitlig och trög stabilitet, en inskränkt och självbevarande tröghet, ett förstelnat lugn och inrotade vanor. Det är i upplevelserna av detta kaotiska, förvirrade, odisciplinerade och enformiga medvetande, som vi om och om igen genomgår förändring och död.”

Hmm, inte helt lätt att förstå vad som menas här. Men för att göra det lite enklare kan man säga så här: Vårt dagliga medvetande är väldigt instabilt eftersom det lägger så mycket energi på allt som sker i det yttre, i stället för att titta inåt och vila från allt ”brus”. Det betyder att vi uppnår harmoni bara så länge bra saker händer utanför och så länge de bra sakerna inte förändras. Men så fort något jobbigt händer så blir vi obalanserade igen.

Men det finns en annan del av medvetandet som är harmoniskt oavsett vad som sker i det yttre. Det ska jag prata mer om i nästa inlägg! Till dess, ha det fint!

Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Föränderlighet, Förändring, Medvetande, Medvetandet, Mental hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>