Medvetandets sanna natur, Del 1

Buddhismen har intressanta saker att säga om medvetandet. En av dessa saker är det som handlar om medvetandets sanna natur:

”Men så finns medvetandets sanna natur, dess innersta väsen som alltid står lika opåverkat av förändring och död. För tillfället ligger det dolt i vårt dagliga medvetande, inneslutet och fördunklat av våra jäktade tankar och känslor. På samma sätt som en kraftig vindby kan skingra molnen, så att den skinande solen och den klara himlen ses, kan vi också under vissa gynnsamma förhållanden inspireras att skymta medvetandets natur. Dessa glimtar är av olika djup och grader, men alla ger de en liten insikt i vad förståelse, mening och frihet är. Det beror på att medvetandets natur är själva roten till förståelse.” (Tibetanska livs- och dödsboken)

Tibetanerna kallar medvetandets sanna natur för Rigpa. Då menar de ett ursprungligt, rent och oförvanskat medvetande. Rigpa är rationellt, insiktsfullt, strålande och alltid vaket.

Tankar och funderingar kring medvetandets sanna natur i nästa inlägg! :)

(foto: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Buddhism, Inre ro, Medvetande, Medvetandet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Medvetandets sanna natur, Del 1

  1. Anton skriver:

    Några småpetiga funderingar kring ordval:
    Rigpa (och alla dess synonymer – ”klart ljus”, dharmakaya, sinnets natur, prajñâpâramitâ etc.) används alltid för att beteckna motsatsen (åtminstone i konventionell mening) till själva begreppet ”rationellt sinne”. Det är visserligen något som inte går att beskriva (”brJod-med”), men konventionellt används tib. bLo (skt. buddhi) om vårt rationella, vanliga medvetande, rigpa om dess natur.
    ”Insikt” skulle nog också höra till definitionen av det rationella sinnet, beroende på vad man avser med ordet insikt, förstås. Detsamma gäller ”strålande” och ”vaket” …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>