Medvetandets sanna natur, Del 2

Efter nästan exakt ett års frånvaro, tänkte jag försöka börja skriva igen. Från djupet av mitt hjärta vill jag rikta ett stort tack till alla er som har fortsatt att följa bloggen och skrivit uppmuntrande ord :)

Medvetandets sanna natur var det…

Jag förstår att det är svårt att ta till sig tanken att vårt medvetande är uppdelat i två delar. Men om du stannar upp en liten stund och tänker efter, så vet du att du med jämna mellanrum kommer i kontakt med det klara medvetandet – det där djupa tillståndet i vårt eget väsen som inte värderar saker som bra eller dåliga. Det liksom bara ÄR. Denna klara natur upplever vi när vi till exempel är ute på en skön promenad och blir ett med naturen, eller när vi leker med ett litet barn och vi ”tvingas” vara helt närvarande i nuet. Det är stunder då allt blir klart för oss. Då spelar det ingen roll om vi sekunder tidigare haft de mest sorgsna eller destruktiva känslorna.

Vi kan alltså uppleva världen genom det vardagliga medvetandet, där det uppstår många olika känslotillstånd, men vi kan också uppleva världen genom medvetandets sanna natur. Där råder alltid harmoni oavsett känslotillstånden. När vi tränar mentalt (exempelvis mediterar) lär vi oss att oftare och oftare vara i vår sanna klara natur.

Genom det vardagliga medvetandet identifierar vi oss med våra tankar och känslor, men genom medvetandets sanna natur iakttar vi tankar och känslor.

Kom gärna med funderingar…

(Foto: arztsamui/FreeDigitalPhotos.net)
Jorge

Om Jorge

Jorge Aliaga Aravena, 34 år. Jag har praktiserat meditation i många år. Tankepassagen är ett sätt för mig att få dela med mig av mina tankar kring hur man kan göra för att skapa inre harmoni.
Det här inlägget postades i Buddhism, Inre ro, Medvetande, Medvetandet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Medvetandets sanna natur, Del 2

 1. Anton skriver:

  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet av meditation och utforskning av medvetandet! Du verkar ju ha läst en hel del, men om du inte har stött på något av Khenpo Tsultrim Gyamtso tidigare känner jag mig tvungen att rekommendera honom, t.ex. på den här sidan: http://www.kagyu.org/kagyulineage/buddhism/cul/cul04.php (om sinnets sanna natur, eftersom du redan har erfarenhet av det borde det vara intressant läsning)
  Han har en fantastisk förmåga att beskriva omfattande och komplicerade buddhistiska teorier på ett koncist, enkelt och praktiskt sätt – precis det som behövs.

 2. Lila skriver:

  Det finns ingeting att säga eller dela.
  Det skulle vara ytterliggare koncept.

  Med vänlig hälsning Lila

  • Jorge Jorge skriver:

   Jag är själv inte fri från koncept och kommer nog inte att bli det heller. Det som fascinerar mig är att göra det inre arbetet som leder till perioder (under t ex meditation) av frihet från värderingar och koncept. Men det är intressant att lyfta fram tankar och reflektioner för att på ett medvetet sätt granska de koncept man bär. Må gott! :)

 3. Doktor Knas skriver:

  ville bara säga att jag anser du har en intressant sida. Gillade inlägget!

 4. S-A Jansson skriver:

  Varför har vi människor känslor? Varför reagerar vi med känslor? Är vi något annat än känslor? Koden är svår att få grepp om.
  S-A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>