Om tankepassagen

Hej;

Jag heter Jorge Aliaga Aravena och är skribenten bakom Tankepassagen.

Bloggen startades för några år sedan som en del i utbildningen ”Hälsa och Livsstil” på Lillsveds folkhögskola. Syftet är att den ska fungera som ett forum för diskussion och reflektion kring begreppet mental och fysisk hälsa. Sidan fokuserar dock framförallt på mental hälsa, eller för att använda ord som beskriver bloggens innehåll på ett mycket bättre sätt, ”den inre aspekten” av människan.

I bloggen tar jag inte upp teorier och begrepp som finns inom psykologin för det är inte ett område jag behärskar. Däremot vill jag på ett enkelt sätt prata om vardagens psykologi, den som varenda en av oss är upptagen med i någon form åtminstone några dagar i veckan: Hur ser jag till att hantera vardagens problem på ett bra sätt? Hur ska jag finna balans i livet när så mycket saker händer på en och samma gång? Hur skapar jag harmoniska relationer till mina nära och kära och till de människor som inte står mig lika nära?

Att ta bort den fysiska biten kan jag självklart inte göra eftersom människans hälsa, god eller dålig, är en kombination av både psykiska och fysiska faktorer. Det handlar om en balans där båda spelar en viktig roll. Ämnen som berör fysisk hälsa är därför ett naturligt inslag. Men jag väljer medvetet att främst hålla mig till ”den inre” aspekten eftersom jag tror att grunden till god hälsa skapas i våra tankar, eller rättare sagt, i hur vi väljer att förhålla oss till våra tankar.

Tillstånd av sjukdom och stress dyker upp i våra liv och det är  inget vi kan hindra. Den mänskliga hjärnan och kroppen är ju ständigt i förändring. Men att försöka hitta metoder som gör att vi kan jobba förebyggande och därmed behålla god psykisk och fysisk hälsa (och som också hjälper oss under och igenom olika sjukdomstillstånd), är bland det viktigaste vi kan gör i våra liv.

Jag tar inte på mig rollen av att veta bättre än någon annan. Jag tror bara att mina idéer kan vara många människor till nytta. Jag har flera års erfarenhet av meditation och mental träning och vill genom Tankepassagen dela med mig av det jag lärt mig under åren. Min förhoppning och min stora önskan är att denna blogg ska vara ett reflektions- och hjälpverktyg som alla ni som läser kan använda i era liv. Jag önskar av hela mitt hjärta att de ord som skrivs här kan hjälpa er genom stora som små problem i vardagen och i livet i stort.

14 kommentarer till Om tankepassagen

 1. Lite finare, lite bättre... skriver:

  Bra blogg! Den här kommer jag definitivt att följa!

 2. Petra Bunge-Meyer skriver:

  Hej!
  Gud va du skriver bra, å begripligt..
  Tänkte direkt på ”En viss person” när du skrev om folk som säger elaka saker.
  och ord som jag fastnade för i din text som berörde mig extra är: HARMONI och BALANS i livet.
  Skulle behövas…………
  Vi ses imorgon !
  Kram Petra

 3. Tina skriver:

  Jättebra Jorge! Jag kommer följa din blogg slaviskt!!!

 4. Malin skriver:

  Vilken läsning!!! Riktigt bra skrivet Jorge :) ska bli kul att följa din blogg, känner redan nu att den kommer bli beroendeframkallande 😀

 5. Björniiie skriver:

  Hej kompis. Suttit och läst inläggen i din blogg. Som vanligt träffar du rätt i tid, vissa av sakerna har jag funderat på i dagarna. Jag återkommer med lite tankar jag fick när jag läste dina inlägg. Fick ner dem men de är i total röra för alla andra utom mig själv, kanske mig också för den delen. De svävade lite iväg på just definitionen av lycka. För att ge allmän feedback på sidan i helhet så måste jag först och främst säga att jag fann ro i att läsa det du skriver. Trots att jag är fullt medveten om att andra tänker på liknande saker som jag själv så känns det bra att verkligen se, läsa och höra att andra gör det också. Att ha ett underlag att föra diskussioner med sig själv är guld värt för mig. En gästboks funktion och där man kan skriva allmänt och eventuellt privat kanske skulle uppskattas av fler. Nu ska jag ge vika för ett av grundbehoven för lycka och livet, sömnen!
  Ta hand om dig vännen.

  • Jorge Jorge skriver:

   Tack kompis!! Ja, jag vet att mycket av det jag skrivit blir rörigt. Har försökt att göra det enkelt, men saker och ting kommer att klarna ju mer jag skriver. Och om det inte gör det är det ett perfekt tillfälle för att få igång en diskussion 😉
   Har tagit till mig tipsen om gästbok och privata inlägg. Har svårt att hinna med allt just nu bara :)
   Ha det fint!
   /J

 6. Danielito skriver:

  Grymt Jorge!

 7. Michèle Rådén skriver:

  Hej Jorge,
  Jag har lagt till din blogg till mina favoriter och kommer att läsa den så ofta jag kan för att påminna mig själv om att INTE fastna i mitt tunnelseende! Läste om din sorg och hur du under dessa omständigheter ändå orkar coacha andra medmänniskor vilket är beundransvärt! Jag inser att jag måste jobba med mig själv och ta mig tid till det……
  Ser mycket fram emot att få språkas vid fler gånger och dela gärna med dig av dina kunskaper på din blogg, det kommer vara en inspirationskälla för mig. Jag har inte hunnit läsa allt i den än så jag ser fram emot mer läsning senare ikväll….kommer skicka adressen till din blogg till mina barn och andra vänner, vilket jag hoppas är ok för din del?
  Jag har precis skrivit klart den individuella arbetsuppgiften om stress och jag lärde mig en hel del. Min erfarenhet är att fysisk träning är den bästa formen för min del när jag ska försöka stressa ner. Arbetar i en bransch där stressen är maximal och där det förväntas att du alltid ska topp-prestera. Men vem är på topp för jämnan?
  Är nu beredd på en ”down-shifting” och det ska bli spännande att se vad utbildning på Lillsved i kombination med min bakgrund kan leda till?
  Har du funderat på att skriva för tidningar som t.ex Hälsa & Livsstil och allt vad de heter?

  Kram
  Michèle

  • Jorge Jorge skriver:

   Hej Michèle! Tack så mycket för dina peppande ord. Självklart kan du skicka vidare bloggen till vem du önskar. För mig är det bara kul att fler läser :) Att få inspirera dig och andra till ett annat sätt att tänka är det som driver mig.
   Ja, jag har funderat på att skriva för såna tidningar, men vet att det är hård konkurrens. Många vill skriva för såna tidningar. Kanske nappar någon om de läser bloggen 😉
   Hoppas allt är fint med dig. Jag kommer fylla på allteftersom, så håll utkik för nya inlägg. Kram!
   /J

 8. Fiasch.. skriver:

  Hej Jorge!!
  Hade ingen aning om att du skrev en blogg?! Jag blev positivt överraskad när jag läste den kan jag säga, du är ju såååå grymt bra!! Men det visste jag redan 😉
  Keep up the good work! Du har ytterliggare en stammis på denna blogg nu! :)
  Massa kramar till dig min älskade saknade vän <3

  • Jorge Jorge skriver:

   Hej Fiaschhhh…hihi :)
   Tackar tackar! Det var snälla ord. Trodde du visste att jag skrev, har gjort lite reklam tidigare. Men jag ska nog göra reklam oftare för jag märker att folk inte märker ändå. Kul med en stammis! :)
   Saaaknar dig som fan!! Men vi ses snart! PUSS!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>